De allerlekkerste Spare-ribs van de BBQ

Spare ribs van de BBQ: het is geen geheim dat een lekkere spare rib een van de meest gemaakte gerechten is op een BBQ. En dat is hier ook niet anders. Niets is fijner dan op een mooie zondag de kamado lekker te laten roken terwijl daar een paar prachtige ribbetjes liggen te garen.

Hoe zorg je er nu voor lekker mals vlees met ook nog eens die perfecte bite? Dat is een vraagstuk waar ik graag wat dieper op in wil gaan. In tegenstelling tot andere recepten welke volledig worden uitgeschreven, wil ik graag alle opties neerleggen over hoe je lekkere spare-ribs kunt maken.

Ik zal de verschillende methoden bespreken waarop je spare ribs kunt maken, wat verschillende kruidenrubs of marinades, en daarnaast ook verschillende sauzen waarmee je kunt aflakken. En of je nu een kamado hebt of een kogel bbq zoals de populaire Weber. Op beide versies lukt dit uitstekend. Maar allereerst moet je weten welk stuk vlees je moet aanschaffen en waar je dit het beste kunt doen!

1. De verschillende soorten spareribs

Om het allerlekkerste stukje spare rib te maken, zul je een goed stuk vlees moeten halen bij de slager. Ik leg je graag even uit welke soorten spareribs er te verkrijgen zijn, zodat je zelf een keuze kunt maken welke je gaat bestellen. Over het algemeen kun je spare-ribs onderverdelen in deze soorten:

  1. Babyback ribs
  2. Buik spareribs
  3. St Louis cut ribs
  4. Short ribs

1.1 Babyback Ribs

Baby back Ribs, worden gesneden uit de ribbenkast aan de bovenkant van het varken, dicht tegen de ruggengraat aan. Deze ribben zijn meer gebogen. Daarnaast heeft het vlees een andere structuur dan bijvoorbeeld de St Louis cut Spareribs. Wanneer je in de supermarkt spareribs koopt, dan koop je over het algemeen de babyback ribs.

1.2 Buik spare ribs

De mooiste spareribs komen van de zijkant van het varken en noem je ook wel buikspareribs. Waarbij je dit kunt opdelen in wel of geen St Louis cut. In dit laatste geval is deze rib al strak op maat gesneden aan de onderkant. Buikspareribs zijn groter en bevatten ook meer vlees. Naast St Louis ribs heb je ook nog krabbetjes in dit deel van het varken. Je hebt het dan over het deel van tegen het borstbeen aan ligt. Krabbetjes hebben het minste vlees, maar deze is wel veel smaakvoller.

1.3 St Louis cut Ribs

St louis cut ribs, zijn buikribben die breed worden uitgesneden. Deze ribben zijn een stuk rechter. Daarnaast zijn ze hierdoor voorzien van een mooie dikke vleeslaag. Vanwege de vorm kun je deze ribben ook een stuk  beter presenteren, waardoor dit ook gelijk de ribben zijn die worden toegepast in het wedstrijd circuit. De ribben zijn strak uitgesneden. Hierdoor garen ze ook een stuk gelijkmatiger dan de ongesneden spare-ribs. Wil je een echt goed stuk rib? Deze bestel je hier bij Beef & Steak!

1.4 Short Ribs

Wanneer je het over short ribs hebt, dan heb je te maken met rundvlees in plaats van varkensvlees. Shortribs komen van de koe en zijn daardoor ook groter. Wil je het meest lekkere stukje rib? dan kun je het beste deze bestellen!

2. De verschillende methoden voor het maken van Spare-Ribs

  1. Snelle spareribs
  2. De 3-2-1 methode voor het maken van spare-ribs
  3. De 2-1-1 methode voor het maken van spare-ribs
  4. De 2.0 methode

2.1 Snelle spareribs

Laten we beginnen met de meest snelle manier. In iedere supermarkt liggen ze wel. De voorgekookte en gemarineerde spare ribs. Het enige wat nodig is, even een half uurtje in de over op 180 graden en ze zijn klaar. Een half uurtje op je kamado geeft hetzelfde effect. Heb je weinig tijd en wil je lekkere spareribs, dan is dit een optie. Zelf neem ik liever de tijd en kies voor de overige methoden. Het is net als met pizza bakken. Je kunt kant en klare pizza’s opwarmen of zelf vers deeg maken en beleggen met verse ingrediënten. Dit laatste smaakt echt vele malen beter. Wil je dus de lekkerste spare ribs, lees dan echt verder.

2.2 De 3-2-1 methode voor het maken van spare-ribs

Deze methode is de meest gebruikte methode voor het maken van Spareribs op de kamado. 3 2 1 staat niet voor de tijd, maar voor de verhouding van de bereidingswijze. Deze is namelijk afhankelijk van de dikte van je vlees en de kwaliteit.

Fase 1 is de rookfase en is niets meer dan je spare ribs op de bbq te leggen en te laten garen met optioneel een stuk rookhout. Fase 2 is het verpakken van je spareribs in aluminiumfolie met een scheutje appelsap (of een andere variatie) en deze weer op de bbq te plaatsen. Ook wel de stoomfase genoemd. Fase 3 is de grillfase. Hierbij verwijder je de aluminium folie en ga je de spareribs aflakken met een saus terwijl deze op de bbq ligt te garen totdat hij helemaal gereed is.

De temperatuur van je kamado bbg mag op 120 graden indirect. Dat houdt in dat je op je kamado werkt met een plate setter, zodat het een soort van oven wordt. Heb je de echte Amerikaanse spare-ribs, dan kun je werken met 3 uur, 2 uur en 1 uur. Heb je spare ribs met minder vlees, dan ga je al snel naar 2,5 uur, 1,15 uur en 45 minuten.

2.3 De 2-1-1 methode voor het maken van spare-ribs

Deze methode verschilt niet veel van de 3 2 1 methode voor spareribs. De verhouding is wat anders. Dit heeft vooral ook te maken met de soort spareribs, welke we verderop in deze blog toelichten. Als je minder vlees aan je ribs hebt, hoef je ook minder lang te roken en te stomen. Anders dan met de 3 2 1 methode, rook je 2 uur en stoom je 1 uur, waarna je als laatste een uurtje afgrillt.

2.4 de Spare-ribs 2.0 methode

Dit is een wat snellere methode dan de 3-2-1 en de 2-1-1 methode. Hierbij heb je nog maar 2 fases in plaats van 3. De eerste fase is het garen van je ribs in een aluminium bak of braadslede welke je luchtdicht verpakt voor 2 uurtjes op 180 graden indirect. Je gaart de spare ribs dan in hun eigen vocht, terwijl ze met de bolle kant naar beneden liggen. Vervolgens ga je over naar de tweede fase, waarbij je de ribs afgrillt boven de kolen voor 30 minuten. Ondertussen bestrijk je ze een aantal keer met saus.

3. Rubs en sauzen voor Spare-ribs

Oke, je hebt nu de keuze gemaakt voor welk stuk spare rib je gaat kopen en bij welke slager je deze bestelt. Ook weet je met welke methode je wil gaan werken. Nu is het zaak om te weten wat het meest lekkere spare-ribs recept is. Het leukste is dat je dit zelf kunt bepalen. Ik zal hieronder een aantal links plaatsen naar echt goede recepten, maar ook aangegeven hoe je jouw eigen recept kunt maken door het kiezen van de juiste marinade en saus.

Je kunt spareribs laten marineren in een natte marinade en deze een nachtje in de koelkast laten staan, of je kunt je spare ribs insmeren met een dry rub. Dit laatste is een laagje kruiden die lekker in je vlees trekt. Het voordeel van het laatste is een lekkere knapperige korst. Daarnaast verbrand een rub minder snel dan een marinade. Beide opties zijn mogelijk. Zelf gaan we uit van een dry rub.

Voordat je een spare rib gaat insmeren met een rub moet je deze ontdoen van het vlies wat erop zit. Dit vlies zit aan de holle kant. Steek hier een kruiskopschroevendraaier onder en trek vervolgens het vlies er met een keukenpapiertje af. Vervolgens kun je de spare ribs royaal inwrijven met een rub aan beide kanten. Daarna pak je de sparerib in met huishoudfolie en leg je deze een nachtje in de koelkast, zodat de kruiden lekker in het vlees kunnen trekken. 

De dag van bereiding haal je de spareribs uit de koelkast zodat je ze op kamertemperatuur kunt laten komen. Ondertussen kun je de kamado of de bbq aansteken, zodat deze ook op temperatuur komt.

Afhankelijk van de door jou gekozen bereidingsmethode, plaats je nu de spareribs op de bbq en volg je de stappen van de methode. 

De laatste stap van de meeste methodes is het aflakken van de ribs tijdens het grillen. Dit doe je met een lekker sausje en herhaal je een paar keer, totdat de spare ribs klaar zijn. Laat ze even rusten en val daarna voorzichtig aan.

De verschillende rubs en sauzen waar je uit kunt kiezen vind je hier!

Scherpe Steakmessen

Wil je een scherp steakmes om het vlees van de botten te snijden? Dan zijn de steakmessen van Jay Hill aan te reden. Hier vind je de beste aanbieding!

 

You might also enjoy